На територията на България няма лабораторно потвърден случай на коронавирус COVID-19. В близките дни може би ще има, защото вече в доста страни го има. Не е чак толкова лошо. Това е една инфекция, която съпътства грипния вирус. Болните от грип са милиони.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.
 
"В световен мащаб смъртните случаи от новия вирус са над 2900, повечето от които в Китай. За сравнение, от обикновен грип всяка година умират милиони хора", допълни той.

Проф. Кантарджиев със страшна прогноза за К-19 у нас до дни
 
У нас с голям зор срещу грип се ваксинираха едва 4%, отбеляза епидемиологът.
 
"Хора не боледуват от птичи грип. Опасно е, когато гени от птичи грип попаднат в грипен вирус в човек. 1/3 от случаите в страната бяха от свински грип. Необразованите хора го наричат "свински". Това се прави целенасочено, за да го прави пандемичен. 2011 г. не умряхме от него", подчерта проф. Кантарджиев.
 
Той коментира и истерията, обхванала хората в последните дни.
 
"Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Парче плат от три слоя или обикновения шал върши същия ефект като предпазната маска", обясни проф. Кантарджиев. 

Проф. Кантарджиев разбули мистерията с изчезването на ген. Мутафчийски
 
"Опасността да се заразиш на открито са минимални, ако не си сред тълпа. Вирусът е в дихателната система. Той започва с потичане от бистър секрет от носа. На втория ден се усеща тежест в гърдите и затруднение при дишане", каза Кантарджиев.
 
Той коментира и истерията, обхванала хората в последните дни.
 
"Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Преболедувалите от коронавирус изграждат имунитет, заяви специалистът. Това дава надежда, че скоро ще се изработи ваксина."