"Искаме да увеличим възможността хората със симптоматика да бъдат тествани. Когато става дума за епидемия, няма осигурен и неосигурени. Затова се замесва РЗИ и нещата се решават без проблем. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Още от деня" по БНТ. 

"Проблемът е само един - ако трябва, както имат желание ЛС, всички да бъдат тествани, това са 200 000 теста на месец. От началото на епидемията сме направили 180 хиляди. Ако трябва да изследваме всички, които ще влязат в болница, което е 2 милиона хоспитализации годишно, което е около четвърт милион", допълни той. 

"Правилният подход е увеличаването на цената на пътеката да даде възможност на всяка болница да прави бърз тест. Когато пациентът покаже антитела, тогава само да се прави PCR. Това е по-разумно и медицински необосновано. Не трябва да допускаме болниците да стават места за заразяване", каза Кантарджиев. 

Експертът разясни пред водещата Аделина Радева, че засега не е допуснато разпространение и да се заразят цели болници.

"Три са нещата при нас - да не допускаме претоварване на болниците, да не допускаме много болни лекари и да пазим една мяра. Прекаленото е винаги прекалено. 

В началото не предприехме никакви мерки, които да пречат много на икономиката. Нито едно работещо предприятие не беше затворено. Много предприятия бяха загубили икономическите си връзки с Китай и заради това не работеха. Разчитам да поддържаме едни цифри - до около 200 случая на ден, както и до седмица да започнат да намаляват.

Трябва да пазим себе си и семействата си. За съжаление, събирането на хора на едно място, особено емоционалните с песни и танци, човек се заразява от викане и крещене",  каза проф. Кантарджиев. 

Не съм експерт на политически въпроси. Не може държавата, която имаше най-навременни мерки, така сега да ни простят едно увеличаване. Вярно е, че сред членовете на ЕС имаме една повишена заболеваемост, но ако се сравним с други балкански държави, мога да ви кажа, че в много такива страни е 2-3 пъти повече отколкото в нашата страна", категоричен е той. 

Проф. Кантарджиев отбеляза, че младите хора не са застрашени, за разлика от хората над 60-годишна възраст, хората с диабет и други предходни заболявания и третата група са тези с имунен дефицит. Членът на НОЩ подчерта, че бременните жени трябва най-много да се пазят. 

"Септември няма да е опасно, но ще е опасно октомври и ноември, когато има други вируси. Сега в момента, големият брой заразени са млади хора. Виждате, че нисък процент са в болници и са тежко болни. Ползвай си маската на закрито, не се събирайте много хора на закрито. Правете тържествата на открито", съветва той. 

"Както виждате, ориентацията е към лекарства, които до сега са ползвани за нещо друго, защото са безопасни и безвредни и могат да се ползват за друго. Ако помагат за коронавируса, са добре дошли. За ваксината е малко трудно - както повечето вируси инфекции, клетъчният имунитет е този, който те защитава.

Доста фирми са близо до въвеждането на тази ваксина, но трябва да се знае дали ваксината ще ни пази или ако се разболеем ще изкараме по-леко вируса. Колко време ще действа тази ваксина? А ако вирусът мутира, дали тази ваксина ще е достатъчно силна. В рамките на ЕС и САЩ няма да излезе ваксина, която създава риск за здравето. Може да не е достатъчно ефективна, но няма да е вредна", заключи експертът.