Нищо, за което се предупредили, не е по-различно от това, което се случва. Трябва хладнокръвно, без паника, да се обясняват нещата. Не трябва да се преекспонира и да не се оставят никакви следи от паника. Това каза проф. Кантарджиев по време на брифинг в Министерство на здравеопазването. 

"Здравната система прави каквото може, държавата също. Всички колеги в страната правим каквото можем. Ако имаме разбирането на хората, нещата ще са по-добре. И най-малко не искам да казвам, какво щеше да стане, ако някои от най-строгите мерки не бяха спазвани", обясни той. 

Ето как да разберем, че страдаме от недостиг на витамин D

"Пролетта говорихме за трите "д" - дисциплина, дезинфекция и дистанция. Сега слагаме четвърто "Д" - витамин D. Никакви свръх дози. Витаминът се взима с прекъсване. 4 капки е нормалната доза за възрастен. Около 1-2 капки за деца, в зависимост от килограмите. Маските не спасяват, но намаляват вероятността да се заразите", съветва проф. Кантарджиев. 

Министър Ангелов с изключително тревожна новина за епидемията от К-19 в България НА ЖИВО

Той се обърна към всички, които разпространяват теории на конспирациите в социалните мрежи, свързани с броя на тестове, които се правят на ден и броя на лабораториите в страната. 

"Слушайте сега истината - има Национална референтна лаборатория, която е отговорна за въвеждане на методите. Как се провежда контролът? Всяка лаборатория, която разширява своята дейност, тя ни уверява, че има лекар, който ще подписва документацията и се спазват правилата за работа, всички първи пет положителни теста се изпращат в НРЛ, за да бъдат потвърдени.

Тогава Националната лаборатория пише писмо, с което кандидатства тази лаборатория да бъде призната пред държавата. Има 65 лаборатории, които са в заповед на министъра на здравеопазването.

Списъкът постоянно се увеличава. Бивши служители на различни контролни институции питат каква е легитимността им - 17-те НРЛ са акредитирани с европейския стандарт, който е най-висок. Отговаряйки на тези критерии, автоматично отговаряш и на другите.

Това го правим не по повод на ковида, а го правим от повече от 10 години. Признават се резултатите от 65 наши лаборатории в ЕС.

185 лаборатории докладват ежедневно своите положителни случаи. В късната пролет и лятото бяхме критикувани, че има много лаборатории и се правят излишни тестове. Тогава обяснихме на всички, че това са частни лаборатории.

МЗ направи така че дейността им се контролира и държавата ги задължи да внасят данните за резултатите, за да имаме пълна картина в страната.

Ако правим 300 теста, нямаме представа в какво положение е страната. Правим повече от някои балкански държави и според мен това е добре. PCR теста изисква приемане на материали от 15 области.

Работи се на цикли от по 96 проби. Молекулярни биолози работят като пчелички. При тежките условия за спазване на нормите, вършат това денонощно. Не трябва да се приказват какви ли не работи, а да се уважава работата на тези хора
", обясни той. 

Доц. Кунчев отговори на най-задавания от българите въпрос за маските НА ЖИВО

"Една частна лаборатория, няма да ви кажа коя, има над 200 места за работа на материали. Взима от 150 места. Мислите си, че ви лъжем с цифрите, за да плашим. Никога не сме искали да ви плашим. PCR е приет от целия свят като най-точна диагноза. По него се ориентираме, за да разберем кой е сигурно болния", каза експертът. 

"От пролетта приказвам, че когато се открие случай на болен в болницата, медицинските лица които са били в контакт със заразен трябва да се изследват след 4 дни, защото ще излязат отрицателни. Сезираха се всякакви органи, че не взимаме веднага изследвания. Можеш на 4-5 чак да си положителен. Важно е да се говори истината", обясни проф. Кантарджиев. 

"Преди да се говори за 10-те минути тест и че лабораториите не могат да направят толкова тестове, нека първо да се почете", каза той. 

"Това, което ще спаси системата, са бързите антигенни тестове. Те се взимат от носоглътката или гърлото. Ако тестът за антиген е положителен, значи човекът може да зарази.

PCR може да хване няколко дни преди проявата на болестта, но този тест е най-добър за училища, детски градини, всички приемни отделения на болници и задължително Бърза помощ. Това най-бързо показва дали температурата е от коронавирус, без да се чакат 4 дни.

В момента грип няма. Той започва след циркулацията през ноември. Декември е първото пиково разпространение, а пикът е януари месец. В момента ни трябва тест за коронавирус. Не е скъп и трябва да се използва
", заключи той.