Трябва да си казваме истинските неща. Един колега каза, че ваксините са тук и една телевизия дойде да снима през нощта, а ваксини няма. Това обясни в студиото на сутрешния блок на Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

"Януари би могло първите българи да се ваксинират. Първата дама във Великобритания, която се ваксинира, е на 90 години и веднага започнаха: "Тя никога повече няма да може да забременее". Не трябва да се бъзикаме с тези неща", каза още проф. Кантарджиев. 

"Според мен Щабът по ваксинациите ще реши как ще започне ваксинирането. По отношение на масмедиите, те са много напред. Това е начина. Засега сме на слушането. Хубаво е да се покаже някой възрастен лекар, за да даде добър пример. Това, което лично ме плаши, е това, че ако не се направи хубава и успешна кампания, поставяме на риск ваксинационната програма за бебетата", допълни експертът.

"Провали ли се кампанията за коронавируса и се ваксинират малко хора, няма да стигнем 70%. Засега 12% са били в контакт с вируса - по-малко от милион. Те са имунни и няма да се заразят. Трябват още няколко милиона. Защитени ще бъдат само ваксинираните, но незащитени остават най-ранимите групи", каза още Кантарджиев. 

"Чакайте, от 45 хиляди ваксинирани, да речем 200-300 са реагирали негативно. Да обясним нещо много важно на българските лекари и експерти - плацебо ефект. Никой не знае какво е "ноцебо ефект". Това е, когато си сигурен, че това лекарство ще ти навреди. Ако е ваксина - ще вдигнеш температура, болки в ставите, ще ти стане лошо. Като изпиша антибиотик на пациента и като почне да чете кратката характеристика ми звъни и ми вика: "Ама тук пише, че ще имам разстройство". Спокойно, само 10% ще имат", обясни той.  

"Доц. Мангъров е много добър лекар и си сменя мнението вече 5-6 пъти. Щеше да къса дипломите на едни джипита. Всяко лекарство, което ползвап, подписваш информирано съгласие. Ако ваксинираш 10 милиона души, нормално е да има странични ефекти в някои хора. Ако развиеш язва, примерно, трябва да се провери дали е от ваксината и държавата ще носи отговорност за това", заключи експертът.