На тази възраст децата са изключителни беззащитни, когато не са ваксинирани, лицата около тях трябва да са изключително внимателни.

Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, във връзка на все по-честите случаи на коклюш в България. 

Както е известно, болестта доведе до смъртта на две бебета на по един месец от Кюстендил. Общо над 260 са случаите в страната.

"Между 6 и 12 годишна възраст деца са най-честите случаи, преди да е завършена пълната имунизация. Задух, цианоза, изпъкване на очите - това са най-честите симптоми при учениците.

При възрастните хора има кашлица, дори повръщане - клиничната картина е различна. Има риск от епидемия, почти половината области са докладвали случаи, те ще се увеличават. Вероятно до седмица ще има случаи навсякъде", каза проф. Христова в ефира на БНТ.

"Началото започва като ОВИ, без висока температура и отпадналост. Кашличният период е седмици наред. Като се забележи това - трябва да се лекува. В началото се хваща по-лесно", допълни директорът на НЦЗПБ. Тя препоръча хората да се ваксинират, дори да са изпуснали имунизациите.

"Първоначалната ваксина трябва да се направи на 2 месеца, после има реимунизации 6 години и на 12 години", каза още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук