Повишават се случаите на респираторни заболявания, но това не е нещо необичайно. Причини за тревога няма. Това заяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й от месец и половина се забелязва спад при случаите на коронавирус. Тя уточни, че през последните две седмици броят на заразените се задържа на едно ниво. Една голяма част от респираторните заболявания у нас са случаи на ковид, които не са диагностицирани, допълни Христова.

Тя посочи, че в последните седмици циркулацията на грипните вируси се засилва. Според нея имунитета ни срещу тях е избледнял. Проф. Христова предупреди, че вирусите може да протекат по-тежко от ковид.

По отношение на рисковите групи тя подчерта, че ковид засяга по-тежко по-възрастните хора. Младите го прекарват по-леко, дори често безсимптомно. При вирусите рисковата група са децата, уточни Христова.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че за разлика от ваксините за ковид, антигрипните ваксини се радват на голяма популярност. По думите й МЗ е закупило два пъти повече ваксини за грип в сравнение с миналата година.

Тя подчерта, че ваксините действат около шест месеца и е хубаво да се правят ежегодно, за да се подсили имунната система.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук