Борим се с вирус, който малко познаваме и за който няма специфични препарати. Сега най-важното е предпазването. Това е основното, което можем да направим и би могло да ограничи разпространението на вируса. Така пазим себе си, пазим и другите хора.


Това заяви вирусологът от Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването “Офанзива“ по Канал 3.

"Пандемията от новия коронавирус продължава да разтърсва Европа и света, като големият му проблем се таи в това, че 81% от болните го прекарват безсимптомно и именно те го разпространяват и поставят под риск останалите 19% с тежка симптоматика.

Хората, които изкарват по-леко вируса са тези с добър имунитет. По-узрелите хора с достатъчна физическа активност, добри хранителни навици и т. н. също са по-защитени от вируса“, посочи експертът.

Проф. Христова поясни, че към момента няма достатъчно данни, които да доказват позитивното влияние на един или друг нестандартен медикамент върху развитието на заразата.

“Коронавирусът в никакъв случай не може да се прехвърля с ухапвания от насекоми. Този вирус не се разпространява по този начин“, категоричен е вирусологът.

Тя призова и всички хора, независимо от възрастта им, да се съобразяват с решенията и съветите на Кризисния щаб, защото те спазват само утвърдените международни мерки за справяне с пандемията
.