"Новият вариант се наблюдава с повишено внимание, тъй като това е най-заразният подвариант на Омикрон и въобще от всички щамове, които са ни атакували. Той получи широко разпространение в САЩ. От 7 до 70% е делът му спрямо всички щамове, които се изолират там.

От Европа най-широко разпространение има във Великобритания и всички европейски страни, където делът е около 1 до 3% спрямо общия дял на щама".

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

В САЩ твърде бързо нараства делът му. Средно за миналата седмица е 36%, а тази 49-50%. С тази скорост на нарастване се очаква да стане доминантен, посочи проф. Христова.

"XBB1.5 произлиза от кръстосването на два подварианта на Омикрон. В нашата страна имаме доказани един щам XBB1.5 и още три щама от същата група XBB.

Общо делът им е около 4,5%. Така както в другите страни се повишава постепенно делът му, това очаква и нашата страна. Ще отнеме време, докато нарасне до 20-30%, може би месец", поясни специалистът.

Христова заяви още, че вариантът не се кара по-тежко и няма натиск към болниците. 

"За COVID изобщо в света са много ниски стойностите на заболеваемостта, както и по брой хоспитализации. На този фон обаче следим внимателно не само XBB, но и огромните маси от хора, които се очаква да се завърнат от Китай", посочи тя и поясни, че факторите за заболеваемостта в Китай са няколко.

"От една страна там ваксините бяха тяхно производство и тяхната ефективност беше около 50%. От друга - идеята за "нулев COVID" при респираторна инфекция е почти невъзможна.

Това доведе до задържане на заболеваемостта и до нейното отприщване", допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ няма място за притеснение, тъй като не протича тежко, но е доказано до голяма степен избягва на имунитета, който имаме - както ваксинален, така и естествено придобит.

Възможно е боледуването едновременно от няколко вируса, защото всеки вирус сваля имунитета и потиска имунната система и отваря вратата за следващо заразяване с вируси, коментира гостът.

"В Националния център имаме редица доказани случаи на комбинация на грип с респираторно синцитиален вирус, дори с два или три вируса. Както и трите случая на флурона. Хванали сме само три, те са далеч повече в страната. И двата вируса едновременно циркулират в организма, по-трудно му е да се справи. Колкото и да са вирусите антибиотиците помагат само за бактериална инфекция", обобщи проф. Христова и допълни, че засега София град е със сравнително ниска заболеваемост, но скоро, може би до две седмици, ще има грипна епидемия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук