Третата доза ваксина повишава многократно повече имунитета. Въпросът е дали има нужда от бустерна доза конкретният ваксиниран. На първия етап ще се разреши при рисковите групи. Това заяви в "Офанзива" по Нова нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

За нея притеснителен е високият брой недоказани и нерегистрирани случаи на починали от COVID-19. По този начин е възможно смъртността да е и 2%.

"Има допълнителна доза и бустерна доза. Под допълнителна доза се има предвид лошо изработване на имунитет след първите две дози, докато бустерната е 6 или 8 месеца след втората", заяви специалистът.

Според нея, ако човек има доказан проблем с имунитета, доказан с изследване, а и ако лекуващия специалист е дал заключение, че това е така, тогава може да му бъде поставена бустерна доза.

По нейните думи всяка доза се вписва в сертификата, включително и третата.

"Ваксиниране и преболедуване създава много по-силен имунитет. Пфайзър единствено има разрешение за бустерна доза, "Модерна" също са подали документи. "Янсен" също показва много добри резултати", обясни тя.

"Ваксинацията не е пред провал. Тя си върви", каза още шефката на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпрос повлиял ли е стартът на новата учебна година на броя на новозаразените, проф. Христова каза, че все още е рано да се каже.