Мерките са адекватни и навременни. Има проблем със следване на определени правила. Не казвам, че контролът е лош, а изпълнението на мерките на някои места. Незадоволителния ваксинационен обхват налага да се ограничаваме за месец-месец и нещо, заяви пред БНТ съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ ваксинираните у нас са малко над 20%. „България е страната, която намалява средния обхват на ваксинацията в ЕС, което е 70%“, отчита тя.

„Мерките създават условия да няма оплаквания от дискриминация. В заповедта се описва кои хора могат да не спазват мерките. В нея се посочва и от какво се лишават хората, които не желаят да се ваксинират“, коментира вирусологът.

Епидемиологът посочи, че от заболелите към момента се наблюдава, че 90%, са неваксинираните. При болните и смъртните пък този брой ставал дори по-голям. Към момента ваксините срещу COVID са ефикасни към всички варианти, увери проф. Кожухарова.

"Вероятно страната ни ще влезе в тъмночервената зона. В момента се наблюдава леко забавяне на вируса. При преминаване над това ниво на заразени зависи колко ще са заети болничните легла. Надминаването на 6000 хоспитализирани е проблем за здравната система. Заболеваемостта сред децата е по-висока отпреди.

Вълната започна с по-висока заболеваемост във възрастовата група 20-29 и 30-39 г., за разлика от предните вълни. Наблюдава се покачване на заболеваемостта и при възрастните хора с придружаващи заболявания и неваксинирани. Хора, ваксинирайте се!", призова в заключение проф. Кожухарова.