Въпросът е разрешен с лекарствата. Това беше основната идея на разкриването на ковид зоните, за да може хората, които не искат да ходят в болница, да вземат безплатни лекарства. Мисля, че въпросът е решен вече. Това заяви съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в ефира на Нова телевизия по повод въвеждането на безплатни лекарства за ковид.

Проследяване трябва да има от ковид зоната, в случай на влошаване, пациентите да бъдат насочени към болница. По думите ѝ хората, които не са здравноосигурени, също ще имат достъп до тези лекарства.

„Процентът на ваксинирани не е много висок – над 20%, които са получили втора доза. Много бавно върви, много по-малко. Това много ме изненадва. Ние чакахме ваксината, за да решим проблема. А сега имаме ваксина, но не си я слагаме. По света не е така“, каза още тя.

„Надявам се правителството да преосмисли решението си за третата доза, не за реваксинацията. Става въпрос за хора, при които имунитетът не е достатъчно изграден - потисната имунна система по някаква причина – заболяване или по-слаб имунитет. Има и други ваксини, за които се препоръчва подобно нещо. В САЩ вече има решение и за реваксинация“, каза още тя и допълни, че реваксинацията се отнася за хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания. За такова решение все още не се мисли у нас.

По думите ѝ в момента не сме в пик на четвъртата вълна.

„Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките”, каза проф. Кожухарова.

„Епидемията да я спреш като цяло не можеш, може да влияеш по отношение на темповете. Когато са по-бавни темповете здравната система ще издържи. Малко сложно се правят прогнозите и аз не бих се ангажирала“, каза тя по отношение на пика на четвъртата вълна.

Според нея грипът не е тотално изчезнал. „Основно се правят изследвания за коронавируса. Грипът, макар и по-слабо, ще се разпространява. При леките форми на коронавирусната инфекция няма никаква разлика с грипа. Нека напомня, че има и ваксина срещу грипа“, каза тя и допълни, че за прилагане на двете ваксини се предлага разстоянието да бъде около 2 седмици.

„Характеристиката на ваксините е такава, че може да си постави двете ваксини в един и същи ден на двете ръце. В България това обаче не се прави“, каза още тя.

Вариантът Мю не е актуален за нашата страна. Няма значение как се казва вариантът, истината е, че става въпрос за един и същи коронавирус с една и съща характеристика. Може да се борим с него само с ваксини“, завърши тя.