Няма място за паника. Епидемиологичните данни сочат, че броят на хората с тежко и сериозно протичане на Covid-19 не е висок. Това каза пред БНР проф. Мира Кожухарова.

"Сега, с отпускането на мерките, е нормално вирусът да има по-широко разпространение. Резултатите от това разпространение продължават да бъдат много добри, защото независимо от повишения брой положителни за коронавирус, броят на хората с тежко и сериозно заболяване изобщо не е висок", коментира проф. Кожухарова. 

„Заразата се предава лесно, защото ставата дума за вирус, който се предава по въздушен път“, поясни тя.

По отношение на използвания доскоро от Националния оперативен щаб (НОЩ) термин "клъстерно разпространение", според Мира Кожухарова става дума за огнища на зараза, които възникват едно от друго, което означава, че вирусът се разпространява сред обществото, а това по думите й "не е нито странно, нито тревожно".

„Няма място за нищо тревожно или за паника. Няма и нищо ново по отношение на извънредната епидемична обстановка, която се удължава. Такива бяха и обясненията на Щаба - че това се прави от административна гледна точка, за да има основание да се разпореждат по-лесно мерки при възникване на необходимост“, посочи специалистът.

Относно препоръката на НОЩ областните щабове по места да решават какви мерки да прилагат за ограничаване на коронавируса, проф. Кожухарова смята, че това е трябвало да стане по-рано. „Областните щабове във всички случаи трябва са по-активни при вземането на ефективни мерки, отколкото тези решения да се вземат на централно ниво“.

В коментара си за разрешеното провеждане на мачове и за работата на нощните заведения епидемологът изтъкна, че там ходят предимно хора, които не са в рисковата група. 

„Коронавирусът не е такъв причинител на заразно заболяване, който налага животът оттук насетне да спре. Така че лека-полека тези мерки също е правилно да бъдат отпуснати“, каза проф. Кожухарова.

Според епидемиолога е нормално при вирусите да възникват малки промени. Вирусът, който циркулира и в Европа, и в България е един и същ като механизъм на разпространение и протичане на заболяването.
 
По-лесното пренасяне на вируса сега не означава, че той протича по-тежко спрямо предишния период, допълни Мира Кожухарова. Като цяло голяма част от хората, които се заразяват, нямат нужда от медицински грижи, защото изкарват инфекцията безсимптомно или с много леки симптоми, категорична е тя.