96% е вероятността новата световна заплаха - китайският коронавирус, да е мутирал в прилепи, след което да се е пренесъл върху хората.

Това стана ясно от думите на консултанта по геномна диагностика към Медицинския университет в София проф. Иво Кременски. В студиото на "България сутрин" той категорично отхвърли възможността вирусът да е разпространен от човек.

Вирусът се приспособява и вече може да се предава от човек на човек, а вчера беше установен първи смъртен случай извън Китай.  Разработена ваксина все още няма. Потвърдените смъртни случаи вече са над 360, а официално заразените са над 16 000.

"Скоростта, с която беше открит и беше информирано обществено, е безпрецедентна. Ваксините, които досега са направени за вируси, са правени години. Но при тези възможности, които има науката, до една година ваксина ще има. Правят се множество експерименти върху много обекти. Пуска се, когато са сигурни, че няма риск за човека", обясни проф. Кременски.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че самият вирус не нов и се променя. Става вреден от почти безвреден. Непрекъснато се появяват милиони мутации, повече от които не са вредни. Но е естествен процес да се появи вредна мутация, стана ясно от думите на специалиста.

А снощи двамата български граждани, които поискаха да напуснат китайския град Ухан заради новия короновирус, пристигнаха у нас и бяха настанени във ВМА. За щастие не са установени отклонения от нормата. Направеният им тест е отрицателен за новия коронавирус.

Според проф. Кременски това, което се прави в България, е сигурно и ефективно - постъпването в болница. Има опит, има възможност, отбеляза той.

"Вирусът се предава и дихателно, маската трябва да бъде подходяща. Този вирус ще си отиде, но генетичните болести ще останат", завърши проф. Кременски.