"Ролята на антителата в антивирусния имунен отговор не може да се подценява. Но не е даден отговор на въпроса относно коронавируса и над какво количество тези антитела ни защитават". Това заяви проф. д-р Доброслав Кюркчиев - началник на лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Дават зелен сертификат и на хората с антитела, но при 1 условие!

"Не може да се каже засега и какво значи защитават – пазят от заразяване пазят от боледуване или от тежко боледуване, различни неща са", добави той.

Той разясни и механизмът на действие на антителатата.

"Те действат срещу вируса, който е свободен в кръвта, пречат за прикрепването му към клетката, неутрализират го, освен това унищожават клетките, които вече са заразени чрез други системи на имунния отговор, с които си комуникират. Т.е. значението им е факт и то не може да бъде неглижирано.

Подходът да се съди за имунната защита чрез титър за антитела не е нещо ново за вирусните инфекции. При много от тях именно антителата ни дават някаква информация за степен на защитеност", каза специалистът пред bTV и добави, че има и няколко проблема обаче.

Указание от Брюксел: Няма зелен сертификат за всички, преболедували К-19 без този тест!

"При всяка вирусна инфекция има много различни видове антитела, едни от тях са вирус неутрализиращи. Те са важни, защото пречат и унищожават вируса, други съществуват без отношение към имунната защита и има и трети, които дори могат да имат негативна роля – помагат на вируса да прониква в клетките.

Като говорим за антитела - трябва да стане ясно за кои? Този въпрос е решен при изследванията. Над какво количество тези антитела ни защитават не може да се каже засега. Именно това е проблемът, който се обсъжда относно темата може ли да се даде зелен сертификат и се обсъжда в експертни съвети, в един от тях участвам и аз", обясни Кюркчиев.

Той коментира и клетъчния имунитет: "Преболедували и ваксинирани могат да разчитат на клетъчния имунитет, проблемът е, че той не винаги може да е установен, ако е минало дългов време след ваксиниране и преболедуването".

Кюркчиев посъветва и ако искаме да се ваксинираме срещу грип и коронавирус, да има между двете имунизации поне 10-12 дни.
Той обясни и че ваксинираните не са преносители, а има пробиви в самата ваксина: "Пробивите във ваксината пренасят заразата, не ваксинираните. Това значи, че положителен тест може да има най-малко 10 дни след завършен ваксинационен курс. По данни на Англия това са 5-6%, според Израел - 28%, те могат да пренасят зараза, те имат обикновено и симптоми. Човек, който няма никакви симптоми и е ваксиниран - няма как да пренася заразата".