Пълен произвол с данните за COVID-19, които ни съобщават чрез Единната информационна система показа редакционен анализ на “Труд”, който разгледа показателите за последните два месеца. Като сериозен порок се установи, че твърденията за “пик на новозаразените” се позовават само на броя “нови случаи”.

“Нови случаи” всъщност нищо не означава, след като никъде не се посочва какъв е броя на изследваните лица. Още по-фрапантен е фактът, че данните не се екстраполират върху населението на България - т. е. Посочват се като абсолютни величини, а не в проценти.

Така се изкривява картината за заразените и болните от коронавирус в България. Проблемът идва от липсата на конкретни данни и от произволните интерпретации на тема новозаболели.

Никъде не може да се намерят точни числа колко са заразените и заболели от коронавирус, както и колко са тежките случаи. Няма статистика и колко са преминали през болнично лечение, както и колко от преминалите през интензивни отделения са оздравели. 

Капаните са заложени в единната информационна система, където вместо процент новозаразени, се отчита брой положителни проби. Така бе и във днешния ден, когато още рано сутринта сайтове и телевизии гръмко обявиха “рекорден брой заразени - 240”. При взети 4286 проби, това означава, че положителните са 5,6 процента, което не никакъв рекорд.

“Ако направят 1 000 000 тестове, ще излязат 50 000 новозаразени. Ако направят два милиона тестове ще излязат 200 000. Това няма нищо общо с математиката. Картината не се изкривява, защото няма картина.

В момента се предполага, че заразените в България са около 300 000 души. А в Националния портал с данни е дадено, че са 6342. Това няма нищо общо с истината. Това е констатация, че са направили X тестове и са открили Yброй хора, които са позитивни.

Броят на болните също е много под данните от националната система. А броят на умрелите е измислица - т. е. тук няма изкривяване на данните, а има произвол”, коментира проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН.

По думите му, още по-ужасно в случая е, че на изкривената картина от данни се вземат решения за затягане на мерките и удължаването на извънредната епидемиологична обстановка.