През зимата трябва да се обличаме като луковица - с много тънки дрехи, а не с една дебела. Предимството е, че когато сме с няколко ката дрехи, ако се затоплим има какво да сваляме и няма да се изпотим, защото изпотим ли се, лесно можем да замръзнем.

Това обясни в ефира на бТВ проф. Сотир Марчев.

"Трябва да си купуваме и по-големи обувки, за да имаме въздух между чорапа и обувката. Въздухът е естествен изолатор.", обяснява той.

"През 2017 беше най-висока смъртността през януари в следствие на студа - тогава и колите в Русия не палеха", спомня си професорът.

"Студът натоварва сърцето и не трябва да се комбинира физическо натоварване със студ. Хората, които имат проблеми трябва да внимават. От студа се вдига кръвно", алармира той.

"Студът влияе и на кожата, въздухът е сух и кожните лекари препоръчват различни хидратиращи мазила.", казва проф. Марчев.

"Хора със студова алергия не трябва да пият студени напитки при студа, защото може да получат подуване на хранопровода и да се задушат. Тези хора също трябва да внимават и с басейните и никога да не се хвърлят в студена вода.", категоричен е той.