Като направим рентгенова снимка, ние всъщност не променяме терапията, така че тя е излишна. По време на пандемията виждаме излишен бум на правенето на рентгенови снимки и излишен бум на предписване на антибиотици.

В България има официално няколкостотин или един милион души, преболедували COVID-19. Не е нужно всички да тръгнат сега да си правят изследвания за последствията от вируса. Ако нямате определени проблеми, не е нужно да търсите допълнителна медицинска помощ. Това заяви началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му има три групи хора, преболедували COVID-19, които задължително трябва да отидат на лекар.

„Има пациенти, които са прекарали вируса с леки симптоми и след това се чувстват добре – те няма нужда да търсят лекар след това. Има случаи, при които пациенти с тежка хипертония имат драстична промяна в артериалното налягане след прекаран COVID-19. В този случай е разумно да се потърси лекарска помощ“, посъветва лекарят.

„Друга група от пациентите получават световъртеж, замъгляване на погледа, нестабилна походка след прекарване на COVID-19. Това усложнение се дължи на увреждане на нервите, които регулират пулса.

Кардиолозите сме запознати с това състояние и изписваме определени лекарства. При третата група са хората, след като са минали 2-3 седмици, откакто сме ги изписали от болница, и продължават да дишат трудно, е опасно състояние. При тях се налага постоянно наблюдение. Ако имате такива оплаквания е редно да се обърнете към лекар“, обясни доц. Марчев.

„Малък процент от хората умират, част от хората ги повтаря и част от хората остават инвалиди. Трудно е веднъж образувала се фиброза в белия дроб, да се махнат. Затова ние лекарите изписваме определени терапии.

При особено тежки случаи се прилагат антикоагуланти, които пречат да се образуват фибрози в белия дроб“, каза още началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.

На финала той се обърна към колегите си: „Не се предавайте! Ще издържим“.