Фамотидинът е буфер, американският президент Доналд Тръмп активно е лекуван с него. Той е еквивалент на содата. Това заяви проф. Йонко Мермерски в ефира на Нова тв. 

По думите му в САЩ маските са символ на политически и икономически нагласи. "Когато си без маска, символизираш, че искаш да се върне икономиката. Това е политически символ и така се нажежава поведението на хората. На първия дебат цялото семейство на Тръм е без маски. Едни маски няма да ти помогнат, ако ти спиш с този човек", каза той. 

"Той живее в един балон, до него хората са най-много скринирани. Това показва, че вирусът е изключително заразен", уточни проф. Мермерски. 

"Много е важна превенцията: малък вирусен товар - дистанция и маски. И дезинфекция в устната кухина: лимон, сода и сол - това наистина работи. Содата и лимонът засилват имунната система", добави той.

Проф. Мермерски разкри и как сам си прави превенция: "1 лъжица сода в чаша вода на гладен стомах, гълтам я. Също, когато пия кафе през деня, моля за два лимона на фреш с 2 лъжички мед, което помага за подобряване на имунната система".

Той коментира и това, че праховите частици, които пътуват, са виновни за заразите.

"Ако аз кихна в "Обеля" и имаме голяма концентрация на прахови частици, благодарение на градския транспорт, могат да стигнат до летището. На вирусите специално в зимно време и на студено им трябва повърхност", каза проф. Мермерски.