"Лекарство срещу COVID-19 ще бъде нещо много важно, но засега нямаме противовирусен медикамент, който да върши някаква работа за амбулаторния пациент", това каза по NOVA NEWS проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Специалистът информира, че проучванията в тази насока са насочени към създаването на медикамент, който да превентира хоспитализация и към хора, които имат съпътстващи заболявания.

Според прогнозата му месеци ни делят от създаването на такова лекарство, а агенциите ще кажат какви ще са противопоказанията, но със сигурност то ще бъде за нехоспитализираните пациенти, като стартиране на вземането му трябва да е рано, както при всяка противовирусна терапия.

Относно пандемията и ситуацията у нас, проф. Момеков е убеден, че поведенческите модели са много важни. За него всеки човешки живот е важен и загубата му от болест, която е преодолима, не е обяснима.

Той смята, че хората искат стопроцентова ефективност от ваксините, при което да няма странични ефекти.

"Маската, дистанцията, ваксината са мерки, изисквани с най-хуманна цел. Единствената причина да съществуват е по християнски начин да се погрижим за себе си и близките си", убеден е председателят  на Българското научно дружество по фармация.