Разрешената трета доза ще е на Пфайзер. Не би следващо да има проблем, че тя ще е трета доза, ако предишните ваксини са с АстраЗенека, или някоя от другите разрешени ваксини. Това заяви проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб в ефира на Нова телевизия.

Когато в края на миналата седмица заседаваше експертният съвет първия въпрос бе групата от хора, подлежащи на имунизация с тази доза. Става въпрос за хора с доказани имунни първични дефицити, хора с ХИВ/ СПИН. Те имат регистрация в инфекциозните клиники. Трябва да се помисли за механизма, по който да се ваксинират. Хора с онкологични заболявания, медицински персонал, хора над 65 години и лицата в старчески домове", обясни проф. Мурджева.

"Много интересна група са тези лица, които имат липса на специфични антитела. За да бъде тази доза подсилваща в рамките на месец след втората доза, този пациент няма изградени специфични антитела, може да бъде препоръчан за трета доза.

По думите ѝ е възможно да е появят нежелани реакции при третата доза, ако при първите две е нямало. Според експертката все още няма научна литература по темата.