С оглед на все по-динамичното разпространение на коронавируса у нас математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията за 07 октомври 2022 г.

"Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Прогнозирах ви, че добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идва. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте.

Що се отнася до текущото състояние – иде есенно – зимната вълна. Очаква се заболеваемостта полека да върви нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 85. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 141.48 на 100 000. Върви се нагоре точно според очакванията. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на системата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 189 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя да запали дифузното разпространение. Сега да ви напиша една тайна – лятната вълница поограничи базата за нарастване на есенно-зимната вълна. Иначе казано – здравната система се очаква да се справи с есенно-зимната вълна. Но това не го казвайте на никого. Особено на юрдечетата, дето не четат, а само крякакт.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.12. Над 1.00 е. Обхватът на заразата се разширява. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2

дни с число над 1.00 : 3

Ефективноста на наш Ганьо – към 43%, а още сме петък. Тази седмица се очаква д ефективността да прехвърли 50%. Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Безмилостно ви демонстрирам как се подготвяше есенно-зимната вълна и коей е виновен. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. И Ганьо отново почва да псува. Той мерки нямало да спазва. Тъй, тъй. И това е пресметнато.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.26

София-град - 0.35

Пловдив - 0.23

Бургас - 0.20

Варна - 0.16

По южните граници

Благоевград - 0.16

Кърджали – 0.05

Смолян - 0.20

Хасково - 0.24

Ямбол – 0.23

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс почнаха леко да растат. Това означава, че клъстерното разпространение започва полека да се разширява. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 4 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното започва полека да се засилва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 189 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така.

За сведение - индексите в още няколко области

Сливен - 0.34

София-област- 0.37

Стара Загора - 0.23

Шумен - 0.23

Търговище - 0.10

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Виждате, че в Сливен и София-област имаме вече осезаемо клъстерно разпространение, но клъстерите засега не успяват да се разрастват прекалено. В Търговище е доста спокойно.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 49

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 10% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 636

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 13%. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Хомеостазисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това. След което хомеостазисът ще се дестабилизира и системата ще отиде на нов хомеостазис с повишаване на заболеваемостта. Но сценарият Празни болници ще издържи. До края на месеца, че и след това. В тази прогноза всъщност е основата на спокойствието. Всезнаещият безсмъртен Ганьо ще скапе благоприятния хомеостазис и ще наложи нов такъв с повишена заболеваемост, но няма да да може да гътне сценария „Празни болници“ през октомври. Много му се иска да гътне сценария и да псува после, че болниците били пълни и еди кой си бил виновен, ама няма да стане. Но не подценявайте наш Ганя. Той ще пробва гътването през ноември, когато ефективността му ще стигне 100%. И ще псува страшно това, което ще му пречи – мерките съгласно плана на Министерството на здравеопазването за борба с пандемията. Отчетено е в сметките още отсега.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали през октомври. Няма да има масово използване на черни чували. Няма да има движение на камиони с ковчези. Но внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Това напомняне не се отнася за Ганьо. Той е безсмъртен.

5. Заключение от проверката - и днес, 189 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – и през октомври, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртнен балкански юнак работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.

7. Днес – картата на риска. Особени промени тук няма, но то е и очаквано – индексите на дифузно разпространение ощи са ниски, затова и рисковете са относително ниски. В Монтана и Враца положението се очаква да се влоши, но полека. Но все пак – поне спазвайте дистанция там вече.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук