Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса и в почивния неделен ден. Той показа и карта за риска от коронавируса у нас по области, която не е показвана досега на обществото. Ето какви данни изнесе експертът в личния си фейсбук профил.

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 16 май 2021 г.

Днес е неделя и няма да пиша много. По принцип в събота и неделя няма да давам информация, не се чудете, ако няма.

Обстановката е спокойна, както се и очакваше. Базовото репродуктивно число днес е 0.812, доста под 1 е, обхватът на заразата продължава да се свива, броят на активните случаи намалява. Индийският щам го няма в България, моите кучета мълчат, а капаните не щракат. Няма я мечката още.

Днес и само днес ще ви покажа една карта, която никога не сме показвали на обществеността и която няма и да показвам повече. Всеки ден я правихме за информация на щаба. Заради нея казах в едно интервю, че има числа, които не бива да се казват и карти, които не бива да се показват.

Това е картата за риска по области. както виждате, ситуацията не е зле, но чак когато стане цялата зелена, ще може да се отдъхнем. Под нея ще видите картата за 7 април. Хич не беше весело тогава, в пика на последната вълна. Сега вече ви е ясно защо някои карти не трябва да се показват и са само за тези, които трябва да взимат решенията.

Няма да ги показвам повече тези карти. В мемоарите ми ще може да ги видите. направили сме над 1200 карти само за България по време на нашата дейност.

Накрая за многобройните въпроси. Не мога да отговарям на всички, нямам толкова време. Най-често ме питат какво става със щаба. Вижте, аз казах ясно пред целия народ но Националната телевизия: искам да се махна от тая работа. Що се отнася до мен, не ми пука нито от хейтъри, нито от амбициозни и завистливи колеги. Но хейта залива и семейството ми. Няма да оставя това да продължи.