Добре съм. Много съм доволен от това, което постигнахме. Искам да благодаря на всичките български лекари, медицински сестри, в линейките - никой не се отказа от професията си, макар през последните години нашата професия да бе истински сатанизирана. Беше си война. Има неща, които спестихме на хората. Но успяхме да се справим. 

Това заяви Костадин Ангелов в "Карай направо" по Нова тв, коментирайки положените до момента усилия за борбата с пандемията от К-19

Какво очаква от Стойчо Кацаров - отявлен критик на мерките срещу К-19

"Може би е въпрос на стил или решение на д-р Кацаров. Това няма значение. Важното е как ще се справим с третата вълна, как ще се справим в ваксинирането. Кога ще постигнем колективния имунитет. Думите отлитат, направеното остава. Много е важно да стигнем до колективния имунитет. Според математика Витанов, го стигаме след 67 дни", каза Ангелов. 

НОЩ заслужава да им благодарим. Ген. Мутафчийски, доц. Кунчев, проф. Балтов, Брънзалов, Данчо Пенчев, Гигов - всичките са големи професионалисти. Някои трябва да каже на тези хора има ли нужда от тях, няма ли - това в момента е неясно, добави той. 

Мангъров и призивите за разкарването на мерките 


"Тази криза от самото начало до сега не сме я управлявали с емоция. Тук трябва много хладен ум, трябва разум, интелект и дисциплина. Такъв тип емоционални изказвания няма да доведат до резултат. Важно е мерките да се спазват. Около 15 май би могло да се увеличи присъственото обучение в университетите и в училищата. Това беше план с министър Вълчев в зависимост от резултатите. Те сега го позволяват", каза Ангелов. 

Служебният кабинет и хаоса във ваксинационния план. 


"За мен това е политическо послание. Нашият президент вече е кандидат президент. Числата сами говорят за себе си. Оставяме един милион поставени дози. До края на юни ще дойдат 6 милиона ваксини, а до края на годината - 14 милиона.

Съобщиха ми среща при здравния министър и ще има някаква промяна, която може да доведе до отпадане на зелените коридори, но не е много ясно. Аз не мога да коментирам, защото не ми е ясно какво точно са се разбрали. Случват се неща, за които нямаме информации като граждани", каза Ангелов.

Той е категоричен, че е много важно зелените коридори да продължат. Има достатъчно ваксини. Всеки понеделник пристигат над 200 000 ваксини. Колкото повече ваксини се слагат в страната, толкова по-мощен ще стане нашият щит срещу вируса и ще гарантираме сигурността на нашето общество, увери Ангелов. 

"Надявам се зелените коридори да не се затворят", добави той. 

Изсмукан бюджет и държавният глава 


"Решенията на правителството от вчера опровергават тези думи. Българските пенсионери ще получат по 50 лева. Това какво означава. Две неща - че бюджетът не е изтърбушен, няма нужда от актуализация. И второ, това правителство ще продължи политиките на ГЕРБ в кризата, което е признание за правилна политика. В държавния бюджет има буфер от 600 милиона, които да осигуряват средствата за лекарите на първа линия и средствата за поставяне на ваксините до края на годината. Притеснения няма", каза Ангелов. 

Индийският щам

"Индийският вариант е голямо предизвикателство пред системата на здравеопазването. Изисква сериозен граничен контрол, изисква висока бдителност на лабораториите и изисква спазването на елементарните противоепидемични мерки. 

Не се опасявам от реваншизъм. Чекмеджетата в МЗ са празни. Когато влязох в кабинета, сложих маски. Не се притеснявам от ревизия. Хубаво е тя да се направи, хубаво е да бъде принципна. Ако такива са настроенията, това означава само едно - загуба за държавата и за системата на здравеопазването", каза Ангелов. 

ГЕРБ пред новите избори 


"Няма нищо опасно. Амбицията ни е да спечелим тези избори. Мога да ви кажа защо ще се случи. Държавата се намира в криза, целия свят е в криза. Имаме една политическа нестабилност. Една от най-опитните партии е партия ГЕРБ. Ще отворим партията за младите хора. Това е правилният път. В целия си живот винаги съм залагал на младите хора и винаги съм постигал по-добри резултати", обясни Ангелов.


"Не знам какво значи да се изчегърта ГЕРБ. Изкарахме цял мандат и хората ни поставиха на първо място. Хората имат много надежди. Трябва да започнем да решаваме на всеки отделен български гражданин", каза още той. 

При това, което видяхме, как да очакваме честна кампания? - зададе въпрос Ангелов.