Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса към 19 февруари. По думите на експерта сценарият "Хари Селдън" работи и дните на Омикрон са преброени. Ето какво написа още той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 19 февруари 2022
Днес е събота, затова по-накратичко.
Състоянието на нещата е следното

1. Сценарият "Хари Селдън" работи като часовник. Базовото репродуктивно число днес е 0.89. Обхватът на заразата се свива. Посред зима.

2. Основни характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траектория, виждате сами с очите си.

Чуват се кряканици, че Витанов се сравнявал с Хари Селдън. Още веднъж за крякащите: Сценарият е наречен "Халри Селдън", за да се знае какво точно е прогнозирал Витанов. Защото се опитвате да ми залепяте прогнози, които не съм правил. Отговарям на това така:
Твърдение - ама Витанов каза 60 000 на ден. Витанов не е казал това. Класификация на твърдящия: юрдек.
Твърдение - ама Витанов каза 70 000 на ден. Витанов не е казал това. Класификация на твърдящия - юрдек.
Твърдение - ама Витанов каза 100 000 на ден. Витанов не е казал това. Класификация на твърдящия - юрдек.

Мисля, че е ясно. Няма да лепите на Витанов прогнози, които не е правил. Затова, прогнозата, която Витанов е направил и сценарият, който е описал, са нарича "Хари Селдън". Траекторията на българската социална система върви по този сценарий. Завистливите и злобните се пръскат от яд.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.89. "Хари Селдън" работи успешно. Компенсира до известна степен липсата на ваксинация.

4. Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. "Хари Селдън" работи. Трендът на нарастване на заетостта на леглата - пречупен посред зима. Очаква се спадът да продължи. "Хари Селдън" ви показва, че при добро планиране и добра организация, българската здравна система може да се справи, дори състоянието и да не е цветущо.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

"Хари Селдън" работи. Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че мерките полека се отменят.
Регионите започнаха един по един да излизат отчервената зона. Въпрос от викторинката на Витанов: Кой регион ще е следващият, който ще излезе от червената зона. Погледнете картата днес. Погледнете я утре. "Хари Селдън" работи.

6. Смъртността - и тук "Хари Селдън" ще оправи набърканите каши. Следва пречупване на тренда на високата смъртност.
В края на следващата седмица. "Хари Селдън" компенсира до известна степен действията на инатестата част от народа, която разнася вируса и заразява възрастните хора, които пък измират неваксининирани. "Хари Селдън" може да компенсира, но не може да се справи с безгранична тъпотия. Нищо не може да се справи с безгранична тъпотия. Но "Хари Селдън" ще ви извади от спиралата на високата смъртност.

Оттам нататък се оправяйте - причините за високата смъртност не са от началото на януари, когато бе задействан "Хари Селдън". Те са много по-дълбоки и много по-отдавна.

7. Накрая - системата върви по предварително обявения ви сценарий "Хари Селдън". Следователно се справяме.
Очакванията са кряканицата да се усили. Крякайте, но помнете - докато "Хари Селдън" е стабилен, няма да има вторичен пик. Дръжте го стабилен и натрапникът Омикрон няма да пробие защитата. И днес да му кажем
What's up doc?

Дните на Омикрона изтичат. Оставете "Хари Селдън" да пресече докрай тази вълна. Радвайте се, че има нещо, което да компенсира филма, в който се е вкарала част от народа. Филмът не е "Бързи и яростни". Филмът е "Неваксинирани и инатести". Този филм води до висока смъртност. Целта на "Хари Селдън" е да пречупи този тренд. До края на другата седмица.

Това казват железните закони на математическата социална динамика.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля