Почитателите на апокалиптични филми се справят по-добре емоционално по време на пандемията от COVID-19, твърдят психолози. Според ново проучване тези хора са подготвени по-добре за проблемите и моралните избори по време на пандемията.

Феновете на хорър филмите били по-емоционално устойчиви на предизвикателството пред целия свят, отколкото тези, които не гледат страшно кино.

Психолози дават пример с филма „Зараза“, за който преди време се появиха конспиративни теории, че предсказва настоящата глобална криза. В него има сцени на паническо пазаруване, изолация, страх от хората, както и фалшиви твърдения за магически лекове за новата болест.

Според Колтан Скривнер, психолог от университета в Чикаго, зрителите съпреживяват историята с главните герои.

„Това помага да разиграем различни сценарии в мозъка си преди те да са се случили“, казва той.

Екипът от учени е разпитал 310 доброволци за техните кино предпочитания, след което последвали въпроси как са се подготвяли за пандемията от COVID-19.

Според Скривнер неслучайно филми като „Зараза“ станаха изключително популярни в началото на пандемията. „Аспекти като карантината и липсата на някои стоки изглеждат по-малко странни, ако сме ги виждали преди“, казва той.

Според екипа от учени една от причините хората да бъдат привлечени от апокалиптични и страшни филми е това, че киното им дава безопасна среда да преживеят истински социален хаос и колапс.

„На цената на лоши сънища за една нощ, всеки може да научи как би изглеждал света по време на пандемия. Това не означава, че всеки от нас мисли „Ето, това трябва да го запомня, за да го използвам в такава ситуация“.

По-скоро хората трупат знания, които евентуално могат да им потрябват“, обяснява Скривнер.

Според Матиас Класен, психолог от университет „Аархус“ и съавтор на проучването, филмите подготвят съзнанието ни за страшни ситуации по същия начин, по който въображението ни позволява да тренираме въображаеми ситуации.

„Възможността на хората да си въобразяват измислени светове – такива, които ние създаваме, както и тези от кино и литература – е подарък от еволюцията. Тази „машинария“ се е развила, защото е дала предимство на нашите прадеди“, казва Класен.

Психолозите са категорични, че почитателите на хорър кино са далеч по-подготвени за настоящата пандемия от COVID-19.