90% от клиентите са на открито, затова и маските трябва да отпаднат за летните месеци. Най-малкото не е хигиенично. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Нова телевизия.

Водещото трябва да е да се ваксинират повече хора. Логично е ваксинираните да не бъдат ограничавани. Ненужно е да се носят маски от лица, които са ваксинирани, коментира адв. Мария Шаркова. Тя уточни, че в случая не става дума за дискриминация.

"Ваксината е препоръчителна и се поставя след информирано съгласие. Никой не може да ви принуди да си я поставите", добави тя.

"Има неточности в заповедта на здравния министър, които трябва да бъдат изгладени", посочи Алибегов. "Сега може да бъдем поставени в ситуация да изгубим хора от персонала, които не са ваксинирани. Ако този, който е ваксиниран е безопасен, то тогава е редно да е без маска. Този, който няма ваксина, решава дали да носи маска", посочи Алибегов.

"Работодателят няма право да задължава служителят си да показва здравния си статус", уточни адвокатът.

"Здравните власти няма да имат възможност да упражняват контрол, защото и сега са много натоварени. Много трудно ще бъде целия персонал на един хотел да не носи маски. Важно е да се определят обектите, за да няма интерпретации", изтъкна адвокат Шаркова.

"По-големият стимул за хората да се ваксинират е ваксинираните да не носят маски. С глоби и дебнене няма да стане. РЗИ няма как да контролира всички. Само заведенията са 26 000 обекта. На този етап най-важното е да се премахнат рестрикциите за гражданите от ЕС и Русия. За нас е много важно това да се направи в България, за да не изпуснем туристите", обясни Алибегов.