"Пациентите със захарен диабет трябва да бъдат ваксинирани, защото са от 2 до 4 пъти по-уязвими от тежко протичане и влизане в болница. Антителата нямат съществено значение за предсказване на имунния отговор и за протичането на болестта", посочи ендокринологът д-р Явор Асьов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Омикрон дори при диабетиците протича сравнително по-леко, те по-рядко влизат в болница. Оказа се, че пациентите, постъпили в болница, са по-скоро с инцидентно установен Омикрон, тоест постъпили по друг повод", каза още специалистът. 
 
"Най-важен е контролът на кръвната захар и да не отлагат посещението при проследяващия ги ендокринолог. Основният проблем за достъпа до лечебни заведения на хората страдащи от диабет, беше съвсем в началото.

Това беше период, в който кабинетите рязко се изпразниха и беше намален контролът на страдащите от захарен диабет, но сега в момента нещата се върнаха обратно към нормалното", допълни д-р Асьов. 
 
"Стресът е една широка тема, той създава проблеми, когато е декомпенсиран и може да доведе до болест. Един лек стрес, умерен, даже би могъл да бъде полезен.

Има директен механизъм, по който стресът може да покачи кръвната захар. Същевременно стресът води до определени психически заболявания, които също по една или друга причина могат да влошат болестта", обясни гостът в студиото.
 
"Ковид-19 възпалява щитовидната жлеза. Най-често срещаните заболявания са йоддефицитните заболявания, след тях следват така наречените възли на щитовидната жлеза", заяви д-р Асьов.