За да се изправим срещу COVID-19, трябва да разберем естеството на резистентността към вируса, който го причинява, каза вирусологът, водещ изследовател във Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина Александър Чепурнов, предава Труд.

Много хора демонстрират резистентност към патогена COVID-19, но все още няма разбиране за причините за това явление, отбеляза ученият.

“Необходимо е последователно генетично-аналитично проучване или имунологично изследване, за да се разберат какви са причините за резистентност към вируса при при някои от хората. Те могат да бъдат генетични, т.е. нещо липсва на рецепторите – това се случва доста често, за много вируси това е известно. Или има имунологични причини, тогава е необходимо да изследваме в тази посока”, каза Чепурнов.

Друга важна област е създаването на нови лекарства, които ще работят специално срещу коронавируса, каза ученият. Той отбеляза, че „редица лекарства, които са започнали да се произвеждат, първо, все още не са тествани на сто процента, и второ, имат доста голяма токсичност“.

“Това е най-широката сфера на дейност. Знаем, че това е възможно, имайки предвид опита с лечението на инфекцията с хепатит С. Това е инфекция, срещу която е невъзможно да се създаде ваксина поради биологичните свойства на самия патоген. Въпреки това са разработени ефективните трипосочни химиотерапевтични лекарства, които с това заболяване може да бъде излекувано с доста висока надеждност “, заяви Чепурнов.