Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer ("Пфайзер") може да се окаже свързана с увеличаване на риска от развитие на рядко кръвно заболяване, наречено Тромботична тромбоцитопенична пурпура (TTP). Това съобщава англоезичното израелско издание The Jerusalem Post, позовавайки се на данни от изследвания от Института по хематология на Медицинския център „Шамир“.

ТТР е автоимунно заболяване, което причинява образуването на кръвни съсиреци в съдовете на различни органи на човешкото тяло.

Здравословен проблем удря ваксиниралите се с 2 дози на Pfizer! Покосява предимно...

Изследователите от института алармират за внезапното нарастване на случаите на ТТП в страната, посочва вестникът. Четири такива случая са регистрирани само в рамките на един месец, в сравнение с данните от миналото за средно 2-3 случая годишно.

Медицинският екип е установил „хронологична връзка“ между ваксинацията на пациента и появата на симптоми на рядкото заболяване. Става въпрос както за нови пациенти, така и за такива, при които заболяването се е появило отново след дълъг период на ремисия.

В резултат на това група лекари, ръководени от Мая Корен-Михович, препоръчаха на пациентите с ТТП да се ваксинират само със специалното разрешение на лекуващия ги лекар и след това да се подлагат на редовни прегледи.

К-19 чудо в Израел след масовата ваксинация

„Лекарите и пациентите трябва да обърнат внимание на клиничните симптоми: слабост, неврологични проблеми, кървене и болка в гърдите“, цитира вестникът препоръките на медицинската група.

Учените също така призовават здравите хора, които са били ваксинирани, да бъдат бдителни и незабавно да се обадят на лекар, ако открият някои от по-горе изброените симптоми. Ранната диагностика и съвременните терапии са увеличили дела на оцелелите с ТТР от 10% в миналото на 80% в днешно време.