Трети смъртен случай след менингит отчитат епидемиолозите в Бургаско от началото на годината. За новия, фатално завършил, здравен инцидент съобщиха вчера от Регионалната здравна инспекция в града.

"Починал е мъж от община Бургас на възраст над 65 години. Диагнозата му е потвърдена от лекарите – бактериален менингит и менингоенцефалит със стафилококов произход“, поясни говорителят на РЗИ Елица Карагьозова, цитирана от "Черноморски фар". Предишните два случая, завършили със смърт са от лятото. През юни и август починаха възрастни жени от общините Царево и Руен.

Менингитът е потенциална животозастрашаваща инфекция на обвивките на главния и гръбначния мозък. Оставен без лечение, може да доведе до оток на мозъка и последващо инвалидизиране, кома или смърт, информират специалистите. Заболяването се предизвиква от различни причинители, като бактерии, вируси, гъби, реакции към медикаменти и токсини от околната среда. В случая става въпрос за бактериален менингит, който е най-сериозната форма на менингит. В 20-25% от случаите може да завърши фатално, дори и на фона на лечение. Причинителите на стафилококов менингит са бактерии от род Стафилококи - сферични, грам-положителни бактерии, които произвеждат редица токсини. Най-чест причинител от тази група е Staphylococcus aureus. Предразполагащи фактори са инвазивните процедури на нервната система, при които не е спазена асептика. Лечението на стафилококов менингит налага спешна хоспитализация и високи дози антибиотични средства, които могат да бъдат въвеждани и интертекално  - в гръбначномозъчния канал. За съжалание, медицинските екипи не са могли да спасят заболелия възрастен мъж от Бургас.

Здравните власти съобщават още за един случай на лептоспироза. Заразил  се е отново мъж от Бургас, пенсионер. Инфекциозната болест е известна още като заешка треска. Заразяването при човека става обикновено при контакт с болно куче или при досег със застояла блатна вода, замърсена с урината на болни животни. Човекът боледува от двете форми на лептоспирозата: едната протича тежко с жълтеница, наричана болестта на Вейл, а другата без жълтеница и е известна като водна треска, разясниха експерти.

Сред чревните заболявания, освен традиционните ентероколити, от които са поразени 14 души, има също един заболял от кампилобактериоза и три от ротавирусен гастроентерит.

Потвърдени са трите случая на вирусен хепатит от предходната седмица. В същото време са регистрирани нови три, стана ясно още от седмичния бюлетин на РЗИ.