Продължава тенденцията за увеличаване на новите заразени с COVID-19 по света. Редица страни отбелязват и рекорден брой на починалите, въпреки въведените ограничения.

Рекорден дневен ръст на новите заразени с коронавирус отчитат през последното денонощие в Германия.

От института „Роберт Кох” съобщиха за близо 23 700 нови случая. Дневният им брой остава приблизително на едно и също ниво, въпреки въведените на 2 декември частични ограничения

„Положението продължава да е много сериозно и дори се влоши през последната седмица. Данните са високи от седмици, но в момента сме свидетели на увеличаване и това е много тревожно”, смята директорът на института Лотар Вилер.

Германските здравни власти прогнозират, че новите заразени и смъртните случаи ще продължат да се увеличават през следващите седмици. На фона на тази тенденция се засилват исканията за по-твърди ограничения по Коледа и Нова година.

Чешкият парламент даде на правителството право да удължи до 23 декември извънредните пълномощия заради неотслабващата заплаха от коронавируса.

Заради ръст на новите случаи, Словакия затваря всички училища и повечето магазини от 21 декември за три седмици. Заведенията вече няма да могат да обслужват дори и маси на открито, а ще продават храна само за вкъщи

Съединените щати регистрираха рекордните над 3000 починали от COVID-19 през последните 24 часа. Това е най-големият брой смъртни случаи в света от началото на пандемията. Новозаразените са над 220 хиляди.

Здравните власти очакваха подобен взрив на заразата след пътуванията на милиони американци по случай Деня на благодарността преди две седмици, въпреки призивите да си останат в къщи.

Калифорния, където в редица окръзи в началото на седмицата бяха въведени още по-строги ограничителни мерки, регистрира над 30 хиляди новозаразени, което е рекорд за щат за един ден.