От дни сякаш цяла Българите е в паника. Причините за това са "мистериозни" следи в небето, оставени от  самолети. "Пръскат ни с химия, а всички мълчат!", негодуват нашенците, виждайки т. нар. "кемтрейлс"

Именно по този повод д-р Костадин Шахов, който е директор на Белодробната болница във Враца, заяви категорично: "Спокойно, не ни пръскат с Ковид".

Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил за притесненията на българите (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"ПОНЕЖЕ МИ ОМРЪЗНА ДА ЧЕТА ГЛУПОСТИ......

"Следите, които виждаме, които наподобяват текстурата на облаци, се получават в резултат от издигането на влажен и топъл въздух. Когато се издигне, въздухът се охлажда и достига температурата на околната среда на съответната височина. При достигане на точката на оросяване (температурата, при която водните пари във въздуха се превръщат във водни капки), във въздуха се образуват тези бели следи, които сме свикнали да виждаме след преминаването на самолет.

Пловдивчани в шок, отрова ли пуснаха над града СНИМКИ

С най-прости думи, белите следи, оставащи след самолета, са облаци. Когато самолетите летят на голяма надморска височина, реактивните двигатели отделят изключително горещ въздух и водни пари, заедно с други частици от изгорели газове, като въглероден диоксид. Замислете се как от ауспуха на автомобила излиза пара при по-студено време - същият процес.

Повечето самолети летят на височини над 10 000 метра над морското равнище, където температурите варират между -20°C и -40°C.

Ниските температури и ниското налягане на тази височина водят до образуване на видими ледени кристали. Те бързо се разпръсват във въздуха заради вятъра и поради тази причина следите изчезват бързо след преминаването на самолета.

П.С. Спокойно, не ни пръскат с Ковид".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук