- Д-р Иван Маджаров е завършил Медицинския университет в Пловдив

- Специалист е по ушни, носни, гърлени болести и магистър по здравен мениджмънт

- През 2013-2014 г. е директор на РЗОК-Пловдив

- Бил е председател на Българската болнична асоциация и управител на болница "Пълмед"

- От юни 2018 г. е председател на Българския лекарски съюз

Д-р Маджаров даде пред "Монитор" компетентно мнение по темата с коронавируса у нас


- Д-р Маджаров, как гледате на новите мерки в битката с пандемията, приети от правителството?
- Абсолютно необходими. Тук обаче е важно да се каже, че те трябваше да бъдат въведени, защото предишните не се спазваха. За съжаление се видя, че ние като общество не се справихме, не си наложихме необходимата самодисциплина и се стигна дотук.

Ние последователно имаме една и съща позиция, че не бива да се подават различни сигнали, и хора, които не са лекари, а за съжаление и наши колеги да се упражняват в даване на съвети за ситуацията.

Всеки лекар има право на мнение съобразно своите знания и опит и когато изказваш мнението си в един научен спор с колеги и запознати с материята, това е чудесно. Когато обаче от висотата на своята титла - доктор, още повече и хабилитирано лице, разказваш своите версии пред обществото, всяваш съмнения, по този начин практически рушиш доверието в системата и не помагаш на никого.

Разделението в обществото ни по отношение на това трябва ли да бъдат спазвани мерките или не се оказа пагубно.

Още нещо: от началото на пандемията страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите, свързани с овладяването на пандемията. Смея да твърдя, че това до голяма степен се отнася и за сегашната ситуация.

- Но не са ли вече твърде "меки" за критичната ситуация, в която се намираме?
- Със сигурност има накъде още да се затягат, но е много важно да се търси баланс. Що се отнася до мерките, които ще влязат в сила от 27-и - нека имаме предвид това, че повечето българи обикновено не са в моловете. След работа минават през близките им хранителен магазин, аптека и се връщат у дома си.

Няма забрана за напускане на дома, за движение по улиците. Тук обаче има проблем за хората, които работят в моловете и заведенията, там държавата трябва да се опита да компенсира.

Има нещо много важно, което искам да добавя. За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в софийските болници е от особено значение да бъдат отворени дежурни детски градини, които да се грижат за децата им. В София това беше организирано, ако не се бъркам в рамките на 24 часа. Надявам се и в другите градове да се случи същото.

- Нека направим едно уточнение. В тази битка са включени НОЩ, цялото правителство с подведомствените му министерства, включена е здравната каса, обществени организации, но ръководството на лекарския съюз, което всъщност е също на първа линия, остава някак си встрани. Вместо да се обсъждат с вас, решенията се съобщават постфактум. Така ли е?
- Така е. От март месец досега ние се опитваме да бъдем коректив от разстояние, това обаче понякога е недостатъчно, защото не участваме пряко в обсъждането и вземането на решения.

Според мен в щаба трябва и би било много по-лесно да бъде включен лекарският съюз, особено в частта СИМП и ПИМП, защото в момента там участват основно директори на големи болници. Те обаче нямат толкова добър поглед върху дейността в ПИМП и СИМП.

И не само това: в сегашната ситуация и при обстоятелството, че при новите мерки, които по решение на правителството ще бъдат финансирани от НЗОК, БЛС и здравната каса е повече от наложително да започнат да работят в тясна координация и бързо – в рамките на ден-два – да текат преговори и да бъдат взимани решенията, за да може да се осъществи и съответното финансиране.

- Кои са другите прагматични и бързи решения, които биха могли да бъдат добавени?
- Споменах за разкриването на детски градини за колегите, това наистина е особено важно. За няколко часа, след обявяването на мерките, бяха подадени редица сигнали, свързани с този казус, искрено се надявам това да се случи и в големите градове.

Иначе: разкриването на COVID зоните в ДКЦ-ата беше от особено значение, сега е много важно работата да се стикова, защото добре работещите звена в ДКЦ-ата ще бъдат от огромна полза за намаляване на огромното натоварване върху цялата здравна система. 

- Защо беше тази съпротива от касата по анекса към договора с НЗОК между тях и вас?
- Анексът в крайна сметка беше подписан. Ние обаче смятаме, че е безвъзвратно закъснял. Нещата, които регламентира: направленията за PCR тестове, бързото разкриване на COVID легла в болниците, COVID зоните в ДКЦ-ата щяха да изиграят своята решаваща роля в борбата с пандемията, ако бяха приети преди близо два месеца.

За съжаление това не се случи и това забавяне се дължи на "тупането на топката" от страна на касата в продължение на месеци. В ситуацията, в която се намираме, подобно протакане и бавене на процесите е недопустимо.

Необходимо е бързо и гъвкаво взимане на решения в условията на ежедневно променяща се ситуация. Искрено се надявам това да се промени и да започнем да работим по начин, отговарящ на действителността. Просто няма време, епидемията не ни чака. Ако продължи тази невъзможност за работа, ще се искат оставки.

- На кого ще искате оставки? На директора на здравната каса ли?
- Що се отнася до оставката или оставките, нашият главен секретар подчерта на пресконференцията, която проведохме по този повод, че е внесъл в Управителния съвет вариант, при който, ако продължи тази невъзможност за оперативност на работата ни, да вземем решение в тази посока.

Смятам, че има голяма вероятност да се стигне до искане на оставки, още повече на фона на това, че предстоят разговори за следващата година и насреща ние искаме и трябва да имаме конструктивни партньори, нямаме време за губене.

- Една от големите неуредици е електронното управление на здравната система. Говори се обикновено в бъдеще време. А всъщност няма време, защото бюрокрацията пречи да бъдат спасени човешки животи. Имате ли вие предложения за прагматични решения?
- Кризата с пандемията COVID-19 даде тласък на разработването на Националната здравна информационна система и модулите й. Със сигурност може да кажем, че до дни работата с електронно направление ще бъде факт, очаква се електронната рецепта да влезе от първи януари 2021 година.

Надяваме се и останалите модули, които ще се закачат към ядрото на Националната здравна информационна система, да бъдат готови до края на първото тримесечие на следващата година.

- В Китай затвориха тия дни близо 200-хиляден град заради двама заразени от COVID. Ще проведат масово тестване. Масовото тестване ограничи разпространението на заразата в Словения близо два пъти, Австрия ще ги последва след локдауна.

У нас тепърва очакваме да пристигнат два милиона тестове. Официално обявената идея от щаба е да се тества като начало голям град. Освен това в условията на бедствие тези тестове трябва да са безплатни, както е в повечето страни. Вие на какво мнение сте?

- Разбира се, че трябва да са безплатни. Всички със симптоми трябва да се тестват с бърз антигенен тест като начало. Особено важно е, че личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове без те да бъдат лимитирани, надявам се това да помогне за овладяването на пандемията и за бързото и своевременно карантиниране на заразоносителите.

Въпрос на решение от страна на щаба е дали да се тества цял град. Ако това се случи, неминуемо случаите ще нараснат, но какво от това? И в момента е факт и всички го знаем, че има повече заразени, отколкото статистиката отчита. 

- Непрекъснато се апелира за самосъзнание. Същевременно се вижда, че все още такова няма в достатъчна степен. Немалка част от нашите сънародници живеят така, сякаш тях вирусът не ги лови.

След като има ограничения за ресторанти, барове и нощни клубове, новата схема е да се наемат къщи за гости за частни партита. Въпросът е възможно ли е да се постигне това самосъзнание, без да се предприемат крайни мерки?

- Ако съдим по това, което наблюдаваме от март досега, по-скоро се провалихме в това отношение, както казах и в началото. Разнопосочното говорене продължава да дава своето негативно отношение.

През цялото време ние, с авторитета на съюза, се опитвахме да тушираме тези разногласия, може би отчасти успяхме. Трябва да се каже, че все повече хора спазват мерките, но явно не са достатъчно. Надявам се новите мерки да дадат резултат, за да може всички ние да изкараме едни малко по-спокойни коледни празници. 

- По повод недоволството на ресторантьори, собственици на нощни клубове и дискотеки и заплахата им за стачка, лекарите готови ли са да отговорят по съответния начин?
- Не, категорично не! Макар да има единични настроения, всички виждат как лекарите изнемогват, заразяват се и умират! Но ние сме положили Хипократова клетва, нашият дълг е да се борим докрай за всеки човешки живот.

Никой обаче не трябва да смята, че нашето търпение е безкрайно точно поради тази причина. Затова нека хората от този бизнес помислят не за парите, които ще загубят, а за това колко човешки животи ще могат да бъдат спасени, от глътката въздух, която ще получи здравната система.

- Спирането на плановите операция и лечението на хронично болни и нуждаещи се пациенти е проблем, водещ до загуба на човешки животи. Оставянето на чисти болници като ИСУЛ ли е решението или има и други възможности според вас?
- Със сигурност трябва да има възможност за оказване на помощ и на пациенти, които не са с COVID-19, а имат и други заболявания. Дали чистите болници са работещ вариант - само времето ще покаже.

Ясно е едно - трудно може да се постигне, със сигурност в определен момент ще се окаже, че в болницата има постъпил пациент с COVID-19, тогава той трябва да бъде преместен в друго лечебно заведение, а отделението да бъде дезинфекцирано. С намаляване на натиска към здравната система би трябвало постепенно да вървим към отваряне на плановия прием и на останалите болници.