Няма как екип да излезе от „Пирогов” и да помогне на блъснат на кръстовище пред болницата човек, обясни в специално съобщение до медиите директорът на болницата проф. Асен Балтов. Изявлението му идва след инцидент, при който човек пострада на метри от болницата, а свидетелка на станалото, отишла да потърси помощ в най-близкото място – именно „Пирогов”, била посъветвана да се обади на тел. 112.

Ситуацията може да звучи абсурдно, но за нея има обяснения. Причините, които проф. Балтов изтъква, са три:

– В болницата няма екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение, а ако лекарите напуснат болницата, за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в нея.

– У нас действа Единен европейски номер за спешни повиквания – тел. 112, в системата на който са включени МВР, пожарната, спешната помощ, Министерството на транспорта, БЧК, морското спасяване, планинското спасяване и др.

– Именно тел. 112 е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.

„Предвид горното, свидетелите и/или участниците в инциденти застрашаващи живота и здравето на граждани, следва да подават своевременно сигналите си за това на тел. 112, който им гарантира бърза и адекватна реакция от страна на компетентните служби”, посочва проф. Балтов.

„В момента на влизане в кабинета на спешно отделение с искане за лекар за оказване на спешна медицинска помощ на мястото на инцидента в кабинет № 105 (хирургичен) е имало десет пациенти със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на спешно отделение са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същия ден в Спешното отделение на болница „Пирогоов“ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през конкретния кабинет са преминали почти 100”, посочва още той.

„Що се касае до състоянието на пациента след неговото приемане в спешното отделение на лечебното заведение, Ви уведомявам, че лицето е своевременно прегледано от интердисциплинарен екип и подробно диагностицирано. По преценка на дежурните спешни медици, пациентът остава за лечение в Реанимационното отделение на Клиника по неврохирургия, където му се прилага реанимационно лечение, поставен е под активно наблюдение и се извършват всички необходими мероприятия по диагностика и консултации. Пациентът е с черепно-мозъчна травма. Към момента пациентът е контактен, адекватен и остава на лечение в Клиниката по неврохирургия”, посочва още той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В  БЛИЦ!