Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски говори по казуса с прибирането на дъщерята на Милен Цветков - Калина, която живее в Нидерландия и по принцип трябва да бъде поставена под 14-дневна карантина. 

"Изказвам съболезнования на близките на Милен Цветков. Той беше обичан и признат. Още в първия ден след смъртта на вашия колега, г-жа Генка Шикерова се свърза с мен и уточнихме детайли по този въпрос. Поел съм личен ангажимент", заяви той. 

"На 5 април обявихме, че са направени общо над 15 000 теста. Към днешна дата извършените тестове в страната са 27 000. Нашата цел е седмично да се правят по 7000. 

Целта на това е не само за надзор, но и за ранното откриване на болните", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

"Във всички държави, които обсъждат разхлабване на мерките, се говори за последваща вълна от заболели, които така да бъдат моделирани, че да може здравната система да ги поеме. Това е цялата философия", коментира още ген. Мутафчийски.
 
Публикувахте от Blitz.bg в Вторник, 21 април 2020 г.