Информация за ДПХ - доброкачествено увеличена простата - има много, но все още сред мъжете се ширят няколко заблуди. За да ги разсее, потърсихме мнението на уролога от “Хил клиник” д-р Александър Боцевски. Той разбива шестте погрешни представи за простатата. 

1. Ако нямаш оплаквания, не ходи при уролог

Не! Посещението при специалист уролог и лабораторното изследване на PSA туморния маркер е силно препоръчително за всеки мъж над 50-годишна възраст. А при господа, които имат фамилна обремененост, т.е. техен по-голям брат, баща, чичо е бил засегнат от простатен карцином, то профилактиката трябва да започне 5 години по-рано. Първата среща с уролог цели не толкова разрешаване на съществуващи проблеми, колкото оценка на състоянието на жлезата и намиране на евентуални проблеми, които мъжът не оценява. Добре е да посещавате винаги един и същи лекар, който да следи и годишните отклонения на стойностите на PSA.

2. Голяма ли е простатата, очаквай да ти открият рак 

Не! Увеличената простата не означава злокачествено заболяване, нито е предпоставка за развитие на рак. Рисковете за появата на онкологичен проблем не са свързани по никакъв начин с големината на жлезата. В “Хил клиник” разполагаме с много точни методи, които да изследват суспектните за рак пациенти.

Кои други заблуди опровергава д-р Александър Боцевски, четете в най-полезния сайт Zdrave.to

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук