Синдромът на внезапна детска смърт (СВДС) е необяснима смърт, настъпва обикновено по време на сън. Voice of America (VOA) ни среща със семейство Беган, едно от многото, борещи се с необяснимата загуба на дете си.

"Дъщеря ми Роузи почина на двегодишна възраст. Тя беше изпълнено с живот и много щастливо момиченце. Обичаше да бъде около семейството си. Искам да кажа, че тя беше нашият свят, сякаш целият ни живот се въртеше около нея", споделят родителите на момиченцето. 

За съжаление една обикновена семейна вечер, завършва с трагедия за семейството, след като откриват безжизненото тяло на Роузи рано на следващата сутрин. 

Бащата разказва, че по някаква причина е влязъл в стаята на детето си и е забелязала, че то е неподвижно. "Сложих ръка на гърба й. Забелязах, че тя не реагира и веднага отидохме в болницата. Въпреки че спешно я откарахме, лекарите не можаха да установят причината за внезапната смърт на Роузи", споделя още той. 

Оказва се, че съдебният лекар се се свързал със семейството след два дни и открита причина за смъртта на момиченцето не е имало.

Семейство Беган обаче е продължило да търси отговори. Улика има от скорошно проучване на Нюйоркския университет, в което Бегън се съгласи да участва.

Изследователите са разгледали внимателно записите от камерата на спалнята на Роузи и няколко други деца, разкривайки потенциална причина за преждевременната им смърт.

"Видяхме, че гърчовете са кратки. Те бяха по-малко от минута", споделя Лара Гулд, ръководител на изследването в Нюйоркския университет.

Лара Гулд е загубила собствената си дъщеря от същото медицинско състояние на 15 месеца.

Резултатите от това изследване могат да допринесат за потенциално предотвратяване на подобни трагедии.

"Можем да изследваме проби от аутопсията, за да идентифицираме какво е различното при тези деца. Тогава може да използваме това, за да разберем какви са рисковите фактори. Тези видеозаписи от камери, които успяхме да съберем са доказателство за сглобяването на тази история", казва още експертът. 

С нарастващото разпространение на видеокамери в детските спални има проблясък надежда, че истинските причини за тези необясними смъртни случаи може в крайна сметка да излязат наяве. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук