От Министерството на здравеопазването излязоха с официална информация по повод рокадите по върха в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Както БЛИЦ писа по-рано стана ясно, че изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е заменен с  д-р Константин Димов, който досега работи в болница "Св. Анна" като лицево-челюстен хирург. Ето какво посочват от ведомството:

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

За изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук