Хитинът в насекомите не е пригоден за храна на млекопитаещите. Той е вид полизахарид, който е отличен канцероген и храна на раковите клетки.

Това е причина за множество заболявания, обявиха диетолози в социалните мрежи. Те коментират вестта за включването на прах от хвъркатите в хляба, тестените продукти и дори в алкохола, което породи оживени дискусии в социалните мрежи, пише Флагман бг. 

Хитинът, който ще бъде набутван в храната на хората е бавна и подла отрова, която ще доведе до нови, неизвестни и неочаквани заболявания, и в това, няма никакво съмнение, предупреждават запознати.
 
Спорната разпоредба на евробюрократите от Брюксел отприщи вълна от гняв. 

„Въпреки че има твърде малко публикувани данни относно алергиите и възможните анафилактични реакции, Комисията на ЕС смята, че не е необходимо да се записват специфични изисквания за етикетиране относно възможните алергични реакции.

Съществува обаче голяма вероятност тези, които имат алергии към ракообразни, мекотели и прахови акари, също да получат алергични реакции при консумация на продукти с добавени домашни щурци“, коментират радетелите за здравословно хранене. 

Според тях решението да ядем щурци е взето от брюкселски бандити. 

Диетологът проф. Донка Байкова също коментира включването на насекомите в хранителните продукти, като изтъкна, че те съдържат хетин.

„Това е съставка на тяхната структура, но е трудно смилаем и намалява усвоямостта на личните хранителни вещества. Има си някакви метаболитни стероиди, които също са рискови за здравето“, заяви тя пред Нова телевизия. 

„Често тези насекоми, които са свободно живеещи, консумират червеи, имащи пестицидни остатъци. Това се очаква да бъде внесено в човешкото тяло“, добави тя. 

"Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни", заяви известната диетоложка. 

„Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност . Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали.

Те са добър източник на макро и микроелементи, на калций, на желязо и на селен. Има витамин Б12. Може да се използва от веганите. Растителният свят е беден”, допълни Донка Байкова.

Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания, подчерта тя. 

„От 20 години се търсят нови храни – източници и на белтъци, и на добри алтернативи на традиционните продукти, защото населението на Земята се увеличава прогресивно, а обработваемата земя и водните площи остават същите. Очаква се до 2050 г. броят на хората още да нарасне – близо 10 млрд. души, т.е. с още 2 млрд. да се увеличат човешките същества“, заяви проф. Байкова. 

„Сега има компютърни програми и едно хапче да ни засища, но няма да влезе в употреба, защото кухинния орган – стомаха има обем 1,5 литра, а червата 7,5 л. С едно хапче едва ли те ще могат дълго да изтраят“, коментира тя.

Борислав Ананиев от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пък сподели, че е далече от мисълта да напомпва салами с насекоми. „Аз не ги ям и няма причина да карам някой друг да се храни с тях, но тези хора съществуват. Те се хранят с насекоми. Не одобряват убиването на животни и с отглеждането им. Минали са към този протеин“, добави той.

Експертът разкри, че от един килограм фураж се получава около 400 грама продукт – живо тегло насекоми. 

„Ние нямаме право да произвеждаме за хора, а за екзотични животни. Само три фирми търгуват на европейския пазар“, уточни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук