Без близки на пациентите в линейките! Това поискаха от Асоциацията на спешните медици у нас. Искането идва след оплакване от страна на спешен медик от Сливен, че бабата на 7-годишната Кристин му е попречила да си свърши работата си.

Момичето почина след изнасилване и побой, а роднините му разказаха, че медикът е отказал да го наблюдава в линейката.

"Направихме две анкети между наши колеги. Внесохме следното предложение - при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсег на линейките.

Това не е място, на което трябва да има близки", обясни д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

60% от 648 анкетирани са гласували за забрана на качване на придружители, а 39% са отговорили, че може да се качват близки, но само понякога. 

Тя подчерта, че има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и дори са заплашвани. Колегите ми имат сериозен негативен опит и това не е продиктувано от един единствен случай, настоя д-р Кателиева.

Придружителите в линейките пречат с коментари и въпроси, влияят на действията на екипа, проявяват вербална и физическа агресия. Няма и място за тях.

"Никъде по света няма да видите придружител, качен отзад при парамедиците. Надявам се да бъдем чути и разбрани. Правим го, за да бъдем достатъчно полезни на пациентите", посочи д-р Кателиева пред Bulgaria ON AIR.