Поставил съм си цели - заради краткия мандат искаме да подобрим здравната система и да се справим с увеличаващата се ковид вълна. От 7 дни съм министър и денонощно работим за подготовка на лечебните заведения.

Осигуряваме нови легла и прием на болни, ако се наложи. Хората не бива да мислят за този проблем, това е наш ангажимент. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в ефира на bTV. 

"Има телефон за връзка директно с мен при нехоспитализиран човек. Всяка сутрин в 9 получавам репорт от Бърза помощ дали има върнат пациент", каза той.

И добави: "От четвъртък махаме маските в обществени закрити помещения. Корекциите в заповедите ще се нанасят ежеседмично. Имаме мутации на вируса и при всяка вълна виждаме различна тежест на болестта, трябва да се флексабилни".

"От днес МЗ пуска голямо количество безплатни антигенни тестове. Всички РЗИ-та ще разполагат и без направления ще могат да ги правят. Екипи от лекари и лаборанти ще посещават трудно достъпните региони да тестват желаещите", добави д-р Меджидиев.

"Възстановяваме парите, които се изплащаха за ваксинации. Искаме колкото се може повече хора да се ваксинират. Избягваме риска от тежки следващи вълни", каза той. 

Запитан ще се върнат ли 1000-та лева на медиците на първа линия, медикът отвърна: "Ако се наложи и има тежка ковид вълна, като процентът се увеличи, натоварвайки системата, тогава ще коментираме дали е удачно да се дадат тези пари. Има и други варианти за стимулация - увеличение на клиничните пътеки".

И добави: "Учудвам се на досегашните критики от лекари в някои правни сектори, но ние имаме едни от най-добрите лекари в Европа". 

"Тази вечер разпределяме екипите на Бърза помощ в нови райони на София: "Люлин", "Овча купел", Пета градска болница, болница "Света Анна" и Централната болница. Така искам да скъсим времето за пристигане на екипите", каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук