"Никой не се е обърнал към министерството за подпомагане на трансплантация. Родителите на Амая първо са били подали документи, след което са ги охтвърлили, а каква е причината - не знам.

Имаме много такива случаи, в които помагаме на деца и възрастни. Няколко такива случаи имаме в последните няколко дни. Ние непрекъснато реагираме, но няма как да знаем всеки от какво има нужда" - това каза в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по случая с малкото момиченце Амая, която не дочака трансплантацията. 

Проф. Илко Гетов

"Може би не знаят към кого да се обърнат или се обръщат прекалено късно. В България не се правят всички медицински интервенции, необходима е непрекъсната инвестиция за нова техника.

Вместо „спасител“, сме наели „убиец“: Бащата на Амая с шокиращи разкрития

Но много от нещата се правят в чужбина.  Досега при нас не са стигали оплаквания от хора, които не са успели да стигнат до трансплантация. В европейските страни нещата могат да се случат до ден-два, включително за лечение и лекарства. 

Държавата може да осигури транспорт със самолети, очакват в рамките на март да имаме и хеликоптер, който ще служи само за страната", каза проф. Гетов. 

По отношение на недостига на инсулин по аптеките той каза: "Самият факт, че има сигнали и репортажи, значи че някъде нещо не работи както трябва. Ние също сме имали сигнали за недостиг на инсулин, взели сме мерки и оттогава все по-малко сигнали има.

Предприемаме всички мерки. Наличности в складовете имаме за 3 месеца, но в аптеките се наблюдава липса. Каналът, по който тези лекарства стига до аптеките, не работи.

Всички имат задължения да осигурят необходимите количества, да ги доставят на гражданите. След като това не се случва, явно ще трябва електронно проследяване на наличностите и още от другата седмица ще започнем консултации с дистрибутори на едро и фармацевти.

Не може да сме член на Европейски съюз и хората да ходят да си купуват в други държави лекарства при положение, че такива имаме и тук". 

И допълва: "Има вече наказани, но не искам да коментирам. Глобата е 150 000 лева еднократна глоба за фирми, които изнасят лекарства въпреки забраната. Идентифицирани са субектите, които са нарушили, но системата трябва да заработи и това е приоритет. Не може един пациент от Димитровград да си търси лекарствата във Видин. 

Промените във цените на лекарствата при онкоболните трябва да влязат от 1 юли. В този период от време ще направим техническата подготовка и да няма разлика в плащанията от различни лечебни заведения.

Това е мярка срещу два пъти плащане за лекарство. Засечени са лекарства, предписани на пациентите, но не са му дадени и се изнасят за чужбина. Този контрол е много важен".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук