В писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, от Съюза на парамедиците в България предлагат да се закупи допълнително оборудване за вдигане и носене на пациенти, което да облекчи работата на екипите на Спешна помощ. Цената му не е висока, а ползата, която ще донесе, ще бъде голяма както за медиците, така и за пациентите.

Подробности разказа Ива Пехливанска – председател на парамедиците в България. През последните няколко седмици доста нашумя въпросът за транспортирането и пренасянето на пациенти от екипите на Спешна помощ и чие задължение е тази дейност.

"Категорично в Наредба № 3 за утвърждаване на медицински стандарт "Спешна медицина" е посочено, че транспортът се осъществява от мобилния спешен екип, както и пренасянето на пациентите от дома до линейката.

Проблемът обаче е, че на терен наредбата определя един идеален вариант, когато спешният екип ще може да се справи с тази задача. На терен доста често се случва самите екипи да нямат физическата възможност да натоварят пациента и оттам идва главният проблем", посочи пред БНТ Пехливанска.

Тя отбеляза, че в същата наредба е записано, че инициирането на спешен първичен транспорт от мобилния екип на Спешна медицинска помощ, трябва да бъде извършен до десетата минута от момента на пристигане на мястото на инцидента.

"Ако имаме пациент, който е над 120 кг и разполагаме с едно медицинско лице, което е жена, а другото е шофьор, двама човека няма как да го пренесат този пациент. В този случай екипите започват да търсят помощ от съседи и близки и така се случва на практика почти всеки път", отбеляза Пехливанска.  

Тя посочи, че в момента пациентите, които са на легло биват пренасяни по стълбите с одеяло, което застрашава тяхното здраве. Едно от предложенията на Съюза на парамедиците в България е да се закупят меки носилки.

Друго предложение е за закупуването на платформи за транспортиране по стълбище, както и въздушни възглавници, които повдигат пациента до нивото на носилката. Освен това в редица държави екипите биват обучавани как безопасно да пренасят пациентите, което в България не е широко застъпена практика.

"Ние проверихме в една съседна Румъния и в Германия колко горе-долу би струвало оборудването. Пълният комплект за пренасяне на трудни пациенти струва около 10-12 хиляди лева. Смятам, че с една обществена поръчка и закупуване на по-голямо количество цената ще е по-различна", отбеляза Пехливанска.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук