Летуващи нашенци, които почиват в Гърция, може да си донесат у нас болести, пренасяни от кърлежи и комари. Кръвосмучещите в южната ни съседка са активни по-дълго, защото там времето е по-топло поне до края на септември.

Именно през този и следващия месец обичайно се регистрира ръст на случаите на ку-треска, която се причинява след ухапване от кърлеж.

Преди дни здравните власти там алармираха и за увеличаване на болните от западнонилска треска, предаваща се чрез заразени комари. На няколко места в страната са отчетени такива случаи - Солун, Халкидики и Лариса, уточнява "Телеграф". 

Ръст

Експертите съветват да бъдем внимателни по време на почивката, да използваме репеленти и да преглеждаме тялото си дори и след плаж. Гърция обаче далеч не е единствената страна, от която можем да се върнем със заболяване след ухапване.

В съседна Сърбия също вече са регистрирани дори смъртни случаи от западнонилска треска.

Това заболяване се предава и от нашенските комари, но към момента в България не е регистриран случай, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

За сметка на това има ръст при почти всички кърлежопреносими заболявания. Така например през изминалата седмица всеки ден у нас е регистриран по един случай на лаймска борелиоза.

От началото на лятото до момента пък има общо 41 такива. За сравнение за същия период на изминалата година броят им е бил 33. 

Статистика

Сходна е статистиката и по отношение на марсилската треска, при която заразените до момента са общо 40, или с трима повече от миналата година. До момента има и два случая на кримска-конго хемарогична треска, но за същия период на 2021 г. не сме имали нито един регистриран.

В същото време пък случаите на ку-треска са значително по-малко - 9 към 34 за м.г. Според лекарите обаче е напълно възможно част от пациентите да са се заразили в чужбина и дори да не са разбрали, че са били ухапани.

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че дори и да открием кърлежа върху себе си, е излишно да го носим за изследване.

„Много по-важно е колко време е престоял в тялото и начинът, по който ще бъде премахнат. А най-важно е какво ще се предприеме след това. Възрастните трябва да вземат две таблетки доксициклин, а децата макролиден антибиотик. Това многократно намалява броя на случаите на лаймска болест и марсилска треска“, категоричен е професорът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук