Световноизвестният писател Борис Акунин е заразен с коронавирус. Това съобщи самият той на профила си във Фейсбук.
"Изоставям социалните мрежи, защото съм повален от модерната болест.

Като укрепна, ще споделя впечатленията си", написа Акунин. 

Писателят отбелязва, че смята страха пред вируса за много по-страшен, отколкото е самият вирус. Според него хората не би трябвало да се паникьосват заради пандемията. 

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил е като заместник главен редактор на списание "Иностранния литература”, главен редактор на двайсеттомната "Антология на японската литература”.

Той е председател на мегапроекта "Пушкинска библиотека”, през 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман.

За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност, негови произведения се екранизират (”Азазел”, "Статски съветник”, "Турски гамбит”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците "Приключенията на Ераст Фандорин”, "Приключенията на сестра Пелагия” и "Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература.

През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата "Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.
От 2014 година Акунин живее във Великобритания. 

Превод и редакция БЛИЦ