Болниците са в пълна готовност да поемат новата вълна на COVID-19. Това заяви Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация пред БНТ.

По думите ѝ болниците ще откликнат на това, което се очаква от тях, въпреки че са подложени на огромен натиск. Спирането на плановия прием е нож с две остриета и хората се страхуват да отидат в болница от две години насам, посочи Димитрова.

Когато има нужда, легла се откриват навсякъде и когато има необходимост, такива ще бъдат разкрити, увери тя. Свилена Димитрова е доста обезпокоена от факта, че има много голямо насилие срещу медиците. Тя се надява органите на реда да се ангажират по случая. Не може лекарите да работят под стрес.

По отношение на лекарствата тя заяви, че всички болнични асоциации изпитват трудности с медикаментите. Те искат специален ред, по който болниците да бъдат компенсирани с лекарства. "Има сериозен риск да се изпадне в колапс", предупреди Димитрова.

Ковид пътеката не покрива реалните разходи за пациентите. Няма решение разликата в цената на лечението по какъв начин ще бъде компенсирана.

Има заявка от страна на ресорните министерства да влязат в разговори, но от болничните асоциации очакват разговори с МЗ и МФ, за да може да се реагира адекватно на увеличаващата се инфлация и увеличаващите се медикаменти. Болниците искат да участват в преговорния процес за бюджета на НЗОК.