Световната здравна организация предупреди, че ситуацията с COVID-19 е изключително сериозна в Централна Европа и на Балканите. За изминалите 2 седмици, най-голям брой случаи на 100 хиляди души население са регистрирани в Сърбия, Люксембург и Хърватия, пише „Монитор“.

Италия забрани пътуванията за Коледа и църковните служби. Там са регистрирани най- много случаи от началото на пандемията. Между 21 декември и 6-ти януари италианците ще могат да пътуват само за работа, по медицински причини и при спешни случаи.

Бъдете внимателни. На 25-ти декември, на 26-ти и на 1-ви януари придвижването между градовете няма да бъде разрешено. Вечерният час от 22 часа до 5 сутринта остава за цялата страна. За Нова година, се налага вечерен час от 22 часа на 31-ви декември до 7 сутринта на 1-ви януари“, предупреди Джузепе Конте.

Пандемията от коронавирус показа, че страните по света не са инвестирали достатъчно в създаването на система за предотвратяване на разпространението на такива заболявания. Това каза Майкъл Райън, директор на спешната програма на Световната здравна организация (СЗО), говорейки на специалната сесия на Общото събрание на ООН за борбата с коронавируса.

Той отбеляза, че пандемията е подтикнала света "да положи най-големите съвместни усилия в цялата човешка история", но призна, че също така е разкрила редица проблеми. "Не бяхме готови да се справим с такава криза, не сме инвестирали достатъчно в подготовката за такава криза. Надявам се всички да извлечем урок и да увеличим инвестициите в тази област", каза той.

Не можем просто да забравим за всичко, което се случи, да се скрием от неприятните истини, които показват неравенство и аспекти на нарушенията на правата на човека", добави Райън. „Ние вярваме, че трябва да преминем към социална справедливост и справедливост в достъпа до здравеопазване“.

От началото на пандемията над 65,2 милиона души са заразени с коронавирус в света и над 1,5 милиона са починали.