Световната здравна организация приветства решението на Европейската агенция по лекарствата (EMA) да започне изследване на ваксината „Спутник V“. Това заяви директорът на регионалното бюро на СЗО за Европа Ханс Клюге.


"Смятаме, че това е добра новина. Вече казах, че Руската федерация наистина има богат и успешен опит в разработването на ваксини. Ние отчаяно трябва да разширим нашето портфолио от ваксини", каза Клюге, добавяйки че началото на експертизата е дългооочаквано събитие.

Както беше съобщено по-рано от Руския фонд за директни инвестиции, EMA трябва да оцени съответствието на ваксината „Спутник V“ със стандартите, установени в Европейския съюз за ефикасност, безопасност и качество.

"Партньорството за ваксини трябва да бъде над политиката, а сътрудничеството с EMA е отличен пример, който доказва, че само обединените сили могат да победят пандемията. Одобрението на EMA ще предостави ваксината „Спутник V“ на 50 милиона жители на ЕС, от през юни 2021 г.", каза ръководителят на Фонда Кирил Дмитриев.

Две европейски държави - Унгария и Словакия - са регистрирали руската ваксина, без да чакат европейската регистрация, която се извършва от EMA. Като цяло, „Спутник V“ е одобрен от 42 държави.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина срещу ковид "Спутник V".

Това съобщи говорител на комисията, след като по-рано Европейската агенция по лекарствата обяви началото на оценка на руската ваксина, свързана пряко с осигуряването на достъп до пазара на ЕС.

Дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция, добави той.

Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори, заяви говорителят. По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС.

Говорителят приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдят с ваксини и заяви, че това не противоречи на общата стратегия. Той отбеляза, че ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на "Новавакс" и "Валнева".

Предварителните споразумения за доставка на ваксини, сключвани от ЕК, предвиждат осигуряването на препаратите в определени срокове и количества, на твърда и еднаква цена за всяка от държавите в ЕС. Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Досега този процес бе завършен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"). Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.