Британският щам на коронавируса не е нито по-заразен, нито причинява по-тежко протичане на инфекцията с COVID-19. Това обяви регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, предава EA Daily.

„Откриването на новия щам вече е докладвано от 25 държави от европейския регион на СЗО, включително Русия. Увеличеният му капацитет на предаване наистина е проблем. В момента смятаме, че тази опция не оказва значително влияние върху тежестта на заболяването, т.е. с него COVID-19 не протича по-силно или, напротив, по-малко тежко. Той се разпространява във всички възрастови групи и децата не са изложени на повишен риск“, обясни Клуге.

Според представителя на международната организация в началото на 2021 г. над 280 милиона жители на европейския регион на СЗО са в условията на локдаун, а повече държави са обявили въвеждането на частична карантина миналата седмица. Регионът продължава да изпитва много високи нива на инфекция.

Ваксинацията е започнала, но засега само в няколко страни по света и това е тревожно за СЗО.

„От 23,5 милиона дози ваксини, прилагани по целия свят, 95% са в десет държави. Мога да ви уверя, че СЗО и нашите партньори работят усилено, за да гарантират, че всяка държава може да получи ваксини, но че всяка страна, която може да изпълни своята част, трябва да отдели необходимите ресурси за насърчаване на справедливото разпределение на ваксините. Ние просто не можем да позволим никоя държава или общност да остане без надзор“, подчерта Клуге.

Регионалният директор на СЗО призовава дистрибуцията на ваксини да се ръководи от принципите на солидарност, справедливост и социална справедливост.

„Тези ценности са единственият ни изход в тези смутни времена, защото никой не може да се смята за безопасен, докато всички не са в безопасност“, подчерта лекарят.