Пандемията с коронавируса взима жертви вече месеци наред, но 7 юни е денят с най-голям ръст на броя на заразените, алармира Световната здравна организация (СЗО).

"Повече от 6 месеца след началото на епидемията, не е момента която и да е страна да вдига крак от педала на газта", каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Тежко е положението в Бразилия, която се превърна в основно огнище на болестта. В световен мащаб, регистрираните заразени вече са над 7 милиона (от които почти половината са оздравели), а починалите - повече от 400 000. Специалистите от СЗО изтъкват, че повече от половината новооткрити преносители на коронавирус в Сингапур, например, не показват никакви симптоми на заболяване. Има данни, че такива хора не разпространяват вируса или най-малкото подобни случаи са редки.

Според СЗО, като цяло коронавирусната пандемия се влошава по целия свят. "Въпреки че ситуацията в Европа се подобрява, в световен мащаб тя се влошава", каза ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуална пресконференция в Женева.